Trgovine na malo: roba široke potrošnje

Koliko objekata imaju pojedini trgovinski lanci?

Po broju objekata, u segmentu nespecijalizovanih maloprodajnih objekata svakako je na prvom mestu Delta Maloprodaja sa 345 objekta: Maxi: 68, Pekabeta: 78, C market: 198, Tempo Cash&Carry: 1 objekat.

Drugo mesto pripada lancu Si market-Beograd koji poseduje 124 objekta a treće mesto preduzeću Jabuka: 56 objekata. Slede Trgopromet Subotica sa 48 objekata, Luki komerc Pećinci 48, Rodić Kula 44,…

Kako su rangirani objekti ako je kriterijum posmatranja veličina prodajnog prostora?

Što se veličine prodajnog prostora tiče Mercator-ov hipermarket u Beogradu je 1. po veličini, a zatim slede objekti Metro Cash&Carry u Krnjači i Zemunu, Idea Immo tržni centar na Novom Beogradu, Tempo Cash&Carry, KTC u Subotici, C market-ov diskont u Novom Sadu, megamarketi Rodić u Beogradu i Novom Sadu,…

Postoji li korelacija izmedju veličine prodajnog prostora i lokacije?

Same lokacije ukazuju na to da su veliki prodajni objekti uglavnom stacionirani u većim urbanim centrima. Strane kompanije kao što su Metro, Mercator, Veropoulos, KTC, Idea, Interex uglavnom imaju manji broj objekata koji su većeg formata. Za manje prodavnice pretežno su rezervisane lokacije na periferiji.

Kako su trgovinski lanci geografski rasprostranjeni?

Delta M jedini trgovinski lanac koji u Srbiji posluje na nacionalnom nivou ( rasprostranjenost u svim regijama ). Rodić i Si market poseduju maloprodajne objekte u širem okruženju ali su ipak geografski skoncentrisani (Rodić u Vojvodini, Si market u Beogradu, Vranju i Pančevu, Univerexport u Vojvodini).

Lanci versus STR-ovi iliti spremnost lanaca da se oprobaju na nerazvijenim regijama

Najveći broj STR-ova se nalazi u Centralnoj Srbiji dok su u Vojvodini prisutni objekti trgovinskih lanaca ( Rodić, Univerexport ). U Beogradu je zastupljenost STR-ova najmanja što je u korelaciji sa činjenicom da su supemarketi i hipermarketi uglavnom pozicionirani u prestonici.

Be Sociable, Share!

1 komentar

  1. Dragoslav Dimitrijevic says:

    Svojevremeno me je profesorka na Ekonomskom fakultetu oborila jer nisam umeo da navedem razlike izmedju javnog i drzavnog preduzeca, pa bih molio nekog da mi pojasni?!

    Unapred zahvalan

Ostavite poruku