Koliki će biti kurs evra u 2011. godini?

U uslovima plivajućeg kursa za sve tržišne učesnike kretanje tog kursa je od značaja. Naročito je to slučaj u Srbiji gde su pitanja kursa evra često u sedištu pažnje javnosti imajući u vidu kretanja u proteklom periodu. U sedištu pažnje je, dakle, pitanje: koliki će kurs evra biti u 2011. godini?

Na žalost, tačan odgovor na ovo pitanje teško da iko zna. Međutim, postoje mehanizmi na bazi kojih bi se mogli „uhvatiti“ očekivani trendovi u narednoj godini. Za ove potrebe, odnosno analizu očekivanja, poslužićemo se percepijom grupe tržišnih učesnika koji se često apostrofiraju kao ključni faktori koji imaju uticaj na kurs. To su, naravno, banke.

Da bi smo shvatili kako banke percipiraju kretanje kursa u narednoj godini poslužićemo se analizom prodaje državnih zapisa Republike Srbije u poslednjih nekoliko dana, s obzirom na činjenicu da su banke najveći kupci ovih hartija od vrednosti, a da je država nedavno, po prvi put, odlučila da emituje šestomesečne državne zapise indeksirane u evrima.

Na aukciji šestomesečnih, čisto dinarskih, državnih zapisa Republike Srbije, održanoj 31.12.2010. godine prodato je oko 60% emisije po prosečnoj kamatnoj stopi od 15% na godišnjem nivou. Dva dana ranije, prodato je 100% emisije šestomesečnih državnih zapisa Republike Srbije koji su indeksirani u evrima, po kamatnoj stopi od 5,25% na godišnjem nivou. Na osnovu toga, proizilazi da kurs evra koji izjednačava prinose na ove hartije od vrednosti, a istovremeno i kurs koji banke očekuju na dan 01.07.2011. godine iznosi oko 110,5 dinara za evro sa sadašnjih 105,5 dinara za evro. Primena ovakve kalkulacije do kraja godine podrazumeva da bi se kurs do kraja 2011. godine mogao zaustaviti na nešto više od 115 dinara za evro.

Čak i pod pretpostavkom da banke kada kupuju dinarske državne zapise kalkulišu sa većim rizikom zbog čega je i kamatna stopa veća, nema sumnje da one očekuju dalji pad vrednosti dinara, bez obzira na sprovedene mere Narodne banke Srbije (povećanje referentne kamatne stope i intervencije na deviznom tržištu) i one mere koje se očekuju (guverner najavljuje povećanje devizne rezerve banaka i „obračun sa špekulantima“).

Iako je prognoziranje kretanja kursa uvek nezahvalno, ono se, radi planiranja poslovanja u narednoj godini mora sprovoditi, i pri tome se moraju uvažavati svi relevantni izvori. Banarske kalkulacije su, svakako, jedni od najrelevantnijih.

Be Sociable, Share!

6 komentara

 1. Adidas says:

  Koliko sam ja zakljcio iz ovoga kamatna stopa je 15 % zbog velikog kako deviznog tako i rizika zemlje, pa za taj rizik mora da se ponudi odgovarajuca naknada odnosno stopa prinosa. Visok rizik visok prinos. 

 2. Prostije rečeno, nisu kamate na pozajmljena sredstva u dinarima bez razloga veće od kamata na pozajmljena sredstva u evrima. Razlika u kamatama predstavlja ugrađeni očekivani trend dinara. 

 3. Aleksandar says:

  Postovani prijatelji,
  pored svih ovih prognoza trenutno dinar jaca u odnosu na evro, da li po trenutnoj situaciji mozete da zakljucite kako ce da se krece kurs evra vec narednog meseca?

 4. anonimus says:

  zaboravili ste jedino da je predizborna godina,tako da ce kurs biti po meni ipod 100 din za evro

 5. Milos says:

  Pa preko 110 na kraju godine. A kurs dolara ostace isti…

 6. Iz NBS saop tavaju da je slabljenje dinara uglavnom posledica sezonskih faktora . Navodeci da bi vest o odrzavanju izbora mogla imati posledice po kurs u slucaju politicke nestabilnosti, u centralnoj banci tvrde da ovaj put ni najave, niti objava da ce izbora biti, nisu imale negativan efekat

Ostavite poruku