Dodatno zdravstveno osiguranje uskoro i u Srbiji

Zdravstveno osiguranjeDa li ste se ikada zapitali, koliko cenite sopstveni život? Većina nas nije, jer jednostavno ne razmišljamo o tome. Jednostavno je potrebno da nam se nešto desi ili se osvestimo tek kada se desi nešto vašim najbližima. Kada bi izostavili ekstremne sportove koji predstavljaju rizične aktivnosti, svakodnevne aktivnosti prosečnog čoveka takođe nose u sebi određeni deo rizika od neželjenih posledica. Prosečan čovek je svakodnevno u saobraćaju, učestvuje kao pešak ili kao vozač i ukoliko pazi na sebe i na druge u saobraćaju umanjio je verovatnoću da mu se desi neželjena posledica. Ali ipak, često zaboravljamo da su greške moguće kako od nas samih tako i od drugih učesnika u saobraćaju.

Neželjeni događaji: sudari, udesi, prelomi, iščašenja i svi drugi oblici fizičkih povreda, ne mogu se izbeći ali se na neki način mogu ublažiti. Kako ublažiti povredu ili nezgodu? Možete je ublažiti jedino ako se pripremite za najnezgodnije situacije. Pojedinci npr. kupuju SUV vozila, kako bi prilikom sudara bila što više obezbeđena fizičkim merama obezbeđenja poput vazdušnih jastuka, čvrste karoserije, što je dobar vid zaštite u saobraćaju ali se povrede tim osobama mogu desiti i van saobraćaja, npr na malom fudbalu ili dok igraju tenis. Fizička kondicija je isto dobar primer kako se spremiti za nezgodne situacije, jer isti udarac ili pad više može nauditi osobi sa slabijom kondicijom. Svejedno, građani ove zemlje do skora nisu morali da razmišljaju o posledicama mogućih povreda jer je mislila država umesto njih. Period tranzicije je dobar deo građana probudio i oni kako bi se na što jednostavniji način obezbedili od mogućih rizika uplatili su osiguranje od nezgode. Dobar primer kompanija koje se bave osiguranjima ovih vrsta su: Wiener Stadtische, Grawe osiguranje, Zepter osiguranje od skora UNIQA group i Dunav osiguranje. Za sada još uvek nije zakonski moguće uplaćivati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove osigaranika i u slučaju bolesti a ne samo u slučaju nezgoda. Naše komšije Hrvati već uveliko uplaćuju dopunsko zdravstveno osiguranje jer je Zakon o dopunskom zdravstvenom osiguranju kod njih donet u julu 2006. Ista kompanija UNIQA u Hrvatskoj nudi usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja dok u Srbiji te usluge još nisu dostupne. Zdravstvo je za državu vruć krompir, a ova gleda što pre da ga prebaci u privatni sektor. Mada kako vlada ne može već duže vreme da se formira, tako i ostale urgentne stvari čekaju do daljnjeg.

Neki od nas su imali prilike da se uvere kako funkcioniše državni zdravstveni servis, pregledi se zakazuju mesecima unapred a za operacije se čeka i više od pola godine ukoliko nije hitan slučaj. Stomatologija je uveliko u privatnom sektoru, davno su prošla ta vremena kada smo zube popravljali u domu zdravlja. Kada krenete u voznju kolima a naročito motorom, biciklom ili rolerima zapitajte se koliko brzo i opasno smete da vozite, koliko ste zaštićeni u smislu štitnika i kacige i da li imate uplaćeno osiguranje protiv nezgoda. Kasko osiguranje kojim ste osigurali svoj auto može vam biti od koristi samo ukoliko ste pre svega sebe dobro osigurali.

Be Sociable, Share!

5 komentara

 1. Aleksandar says:

  Interesantna tema. Samo, teško da će se dobrovoljno zdravstveno u skorije vreme uvesti u Srbiji. Tek je krenulo dobrovoljno penzijsko. Možda će od njgovih efekata zavisiti i uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog…

 2. Zar tako nešto ne postoji već sada u Srbiji? Koliko sam uspeo da pronadjem, DDOR Novi Sad, Delta Generali, Dunav  i Wiener Stadtische nude dopunsko zdravstveno osiguranje…

 3. Aleksandar says:

  Malo sam se raspitivao o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kod nas. Moram da priznam da do sada nisam znao da postoji, ali evidentno je da mnoge osiguravajuće kuće nude dobrovoljno zdravstveno osigurane. Međutim, da svar bude interesantnija neki ljudi u Ministarstvu zdravlja kao da nisu obavešteni o teme jer najvljuju njegovo uvođenje i razvoj kod nas. Možda nije zakonski uređeno. Nije loše da malo istražimo ovu oblast…

 4. Stanko Nikolić says:

  Neke osiguravajuće kompanije nude samo kolektivno dopunsko zdravstveno, druge nude i pojedinačno a treće nude samo putno zdravstveno. Da rezimiramo:
  – DDOR Novi Sad i Delta Generali nude dopunsko zdravstveno osiguranje
  koje pokrivaju slučajeve: težih bolesti i hiruške intervencije. Pri čemu DDOR
  nudi to u paketu firmama za njene zaposlene.
  -Wiener Stadishe ima opciju samo za putno zdravstveno osiguranje
  -Dunav osiguranje izgleda jedino ima opcije za dodatno zdravstveno osiguranje koje je neophodno širem krugu korisnika, koje pokriva lekarske preglede poput: lekarskih pregleda opšte prakse, internističkih lekarskih pregleda, EKG, labaratorijske analize …

  Primetio sam da imaju i dugačak spisak ustanova gde se mogu izvršiti pregledi samo je pitanje da li u praksi sve funkcionise na nivou.

 5. Slavica says:

  Postovani, nije kod dodatnog osiguranja za slucaj operacije ili nesrecnog slucaja situacija tako bajna i sjajna.Naime ja sam usled voznje morala kociti naglo i vjerovatno je to prouzrokovalo problem kod vratnog dijela kicme.Kako sam osiguranik za slucaj nesrece ili operacije, posla sam nakon izvrsene operacije sa dokumentacijom u osiguravajucu kucu gdje su me obavijestili da operacija diskusa u slabinskom dijelu jeste osigurana dok operacija gdje mozete ostati invalid cijelog zivota ukoliko povredom diskusa povrijedite i kicmenu mozdinu nije osigurano.Znaci na istoj kicmi imate oko 24 diskusa eci peci pec jedan je osiguran drugi nije , po kom osnovu?!Ja toliko o dopunskom osiguranju!

Ostavite poruku